Ad Academy_nieuwsbericht_Anne-Marie_1920x640

Anne Marie over de versnelde HBO Ad

Anne Marie over haar keuze voor de HBO Associate degree

Anne Marie is Team Assistant. Ze vier dagen per week: op de vrijdagen volgt ze de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Hoe bevalt deze opleiding? En hoe helpt de opleiding haar om impact te maken in haar werk? 

Werk dat bij je past

Anne Marie maakte al jong kennis met het supportprofessionalvakgebied. “Een aantal jaar geleden bedacht ik me: wat zou ik nou echt willen, wat zou ik nu écht leuk vinden? Mijn vader heeft een eigen bedrijf. Al sinds ik 12 ben doe ik daar dingen voor, van schoonmaakklusjes tot serieuze werkzaamheden op kantoor.” Anne Marie ontdekte hierdoor dat managementondersteunend werk goed bij haar paste.
 
“Ik houd er heel erg van om werk uit handen te nemen van mensen die het megadruk hebben. Maar ook mensen gastvrij ontvangen, het contact met de klant, een visitekaartje zijn voor de organisatie, dat soort dingen vind ik heel leuk.”

Keuze voor de versnelde HBO Associate degree

Voordat Anne Marie begon aan de HBO Associate degree Officemanagement, haalde ze eerst haar MBO-diploma. “Ik vond het onwijs leuk, maar ik zei altijd: na mijn opleiding ga ik meteen werken. Ik was daarin eigenlijk zowat de enige, want iedereen uit mijn klas wilde doorleren. En ik dacht, nee hoor, ik ga gewoon lekker werken,” vertelt Anne Marie.
 
Toen kreeg ze van haar SLB’er een mail doorgestuurd over de open avond voor deze opleiding. Eigenlijk was ze niet van plan om daar iets mee te doen, maar ze keek toch even. “De inhoud en de vakken spraken me echt aan. Ik heb overlegd met mijn ouders. Toen dacht ik, weet je wat, ik ga gewoon naar de open avond, die was toen natuurlijk online. Daarna had ik toch een sterker gevoel van ‘dit wil ik’, maar aan de andere kant was ik ook aan het twijfelen. Mijn vader had me namelijk ook al aangeboden dat ik fulltime bij hem op kantoor kon werken. Na veel wikken en wegen heb ik toch besloten om deze opleiding te gaan doen.”
 
Wat waren haar redenen om er toch voor te gaan? “Wat me vooral aansprak, was de combinatie van werken en leren én dat de opleiding maar anderhalf jaar is. Dat is hartstikke te overzien. Als het een fulltime opleiding was, dan had ik het niet gedaan.”

“Wat me vooral aansprak, was de combinatie van werken en leren én dat de opleiding maar anderhalf jaar is”

 

Werken én leren

De opleiding bevalt goed, vertelt Anne Marie. “Het is wel echt aanpoten, zeker in combinatie met vier dagen werken. Dat onderschat je soms wel. Je moet wel echt gemotiveerd zijn om het vol te houden. Zeker omdat je net met werken begint, is het heel vermoeiend. Maar het scheelt veel als je goed oplet in de les. En de docent past de lesstof goed op het tempo aan.”
 
En dan moet er ook nog gestudeerd worden. Anne Marie doet dat zelf het liefst ’s avonds na haar werk. “Zo heb ik de weekenden vrij. Je moet voor jezelf beslissen hoeveel je thuis doet. Ik zorg er ook voor dat ik ruim van tevoren begin met het voorbereiden op tentamens, dat ik een goede planning maak.”
 
Inmiddels heeft Anne Marie twee vakken afgerond en al een aantal verschillende docenten gehad. “Ze hebben veel kennis van het vak en zijn erg aardig. Wat ik fijn vind, is dat ze veel voorbeelden kunnen geven over waar ze gewerkt hebben en hoe ze dat hebben ervaren. Dat kun je dan naar je toe trekken. Er verandert veel, maar veel is nog steeds actueel. En het is ook leuk om te horen hoe het vroeger ging.” 

“Wat je leert in je opleiding kun je meenemen in je werk, en wat je in je werk ziet, daar kun je het dan weer over hebben in de les.

 

De lesstof meenemen in je werk

Anne Marie volgde de opleiding direct na haar MBO-opleiding. “Het voordeel is dat ik hiervoor al een managementassistentopleiding heb gedaan, dus ik heb veel dingen al gehad in mijn vorige opleiding,” vertelt Anne Marie. “Alleen in deze opleiding ga je meer de diepte in. Je ontwikkelt een helicopterview: je gaat niet simpelweg doen wat iemand zegt, maar leert zelf bedenken wat je kunt doen.”
 
Merkt ze nu al dat ze in haar werk iets heeft aan de opleiding? “In een organisatie heb je bepaalde structuren en termen die worden gebruikt. Door de opleiding kan ik beter meepraten. Sommige opdrachten kun je ook echt op je eigen organisatie betrekken. Dan ga je daar bewuster naar kijken en onthoud je de stof ook beter, omdat je een actueler voorbeeld hebt.”
 
Ze vervolgt: “Het werkt twee kanten op: wat je leert in je opleiding kun je meenemen in je werk, en wat je in je werk ziet, daar kun je het dan weer over hebben in de les.” Haar docenten helpen haar ook om die vertaling te maken: “Ik kan hele gerichte vragen stellen. Als ik wil weten hoe je bepaalde onderwerpen specifiek kunt toepassen op een makelaarskantoor, kan ik dat aan docenten vragen.”
 
Wat wil ze in de toekomst bereiken? “Ik wil het vak écht onder de knie hebben. En ik zou graag leiding willen geven, ik wil officemanager worden. Ik zie mezelf wel als officemanager die andere secretaresses aanstuurt.”

Kom naar onze open avond

Wil jij ook leren en werken tegelijkertijd? Volg dan een opleiding bij Ad Academy! Bij ons vind je verschillende HBO Associate-degreeopleidingen: van Officemanagement tot Commerciële Economie. Meer weten? Kom dan naar een van onze open avonden in april of mei, online of op locatie! Hier ontdek je alles over de opleidingen, carrièrecoaching en baangarantie, en meer.

Nu aanmelden

Liever direct contact opnemen met Ad Academy? Bel ons op 035 – 7 506 103 of mail naar info@adacademy.nl! Wij vertellen je graag meer.